EXISTEIXEN ELS ALIMENTS ADDICTIUS?

Els investigadors intenten saber si els aliments ultraprocessats, com les patates fregides o el gelat, són addictius.

Fa aproximadament 5 anys es va dur a terme un estudi sobre l'alimentació dels nord-americans en el qual es va concloure que la meitat de les calories que es consumien provenien d'aliments ultraprocessats. Aquests tipus d'aliments són definits com a "fórmules industrials que combinen grans quantitats de sucres, sal, olis, greixos i altres additius".
Una anàlisi de la ciència darrere l'addicció alimentària ha trobat una relació entre els aliments ultraprocessats i el sobrepès i l'obesitat.


Al principi de la llista dels aliments que es van investigar estaven la pizza, la xocolata, les galetes, el gelat, les patates (fregides o xips) i les hamburgueses amb formatge. Gearhardt, psicòloga clínica responsable de la investigació feta,  ha descobert que aquests aliments tan processats tenen molt en comú amb les substàncies addictives.
L'estudi va assenyalar que la sal, els espessidors, els sabors artificials i altres additius dels aliments molt processats reforcen la seva seducció al millorar algunes propietats, la qual cosa s'assembla a la manera en què els cigarrets contenen una sèrie d'additius per augmentar el seu potencial addictiu.

Les persones no presenten una resposta conductual addictiva als aliments naturals que són bons per la salut. En canvi, el subconjunt d'aliments molt processats està dissenyat de manera molt semblant a com produïm altres substàncies addictives. Aquests són els aliments que poden ocasionar la pèrdua de control i comportaments compulsius i problemàtics que s'assemblen al que observem amb l'alcohol i els cigarros.
L'estudi mostra que quan les persones redueixen el seu consum d'aliments molt processats, experimenten símptomes com els de l'abstinència que s'observen en drogaddictes: irritabilitat, fatiga, tristesa...

S'ha creat una gran polèmica respecte a l'addicció als aliments ultraprocessats. L'argument que utilitzen els que no consideren que aquests aliments siguin addictius és el de la poca alteració que es produeix al sistema nerviós després de la seva ingesta, al contrari que la majoria de drogues (substàncies addictives), i el petit percentatge de gent que pateix aquesta addicció.
L'argument usat pels que creuen que aquest tipus d'aliment és addictiu és el de què no tothom que ha consumit drogues al llarg de la seva vida s'ha tornat addicte a aquestes, el percentatge de gent que consumeix alcohol i ha acabat tenint aquest tipus de problemes, per exemple, és del 23%. És a dir, no tothom que consumeix aliments ultraprocessats amb regularitat té perquè tornar-se addicte a aquests i patir problemes de salut, obesitat... A més no totes les drogues o substàncies addictives tenen el mateix efecte en el sistema nerviós.


Amb el fi de poder transitar un millor entorn alimentari, és important asegurar-se de proporcionar al cos aliments nutritius i beneficiosos per la salut amb regularitat.
És necessari ser conscients del què mengem i tenir una dieta equilibrada adaptada al nostre estil de vida.

La comida muy procesada no solo es dañina, también podría ser adictiva (27/05/21) Anahad O'Connor:
https://www.nytimes.com/es/2021/02/27/espanol/adiccion-alimentos.html

Comentaris

Entrades populars